ProEtnica – Sighişoara 2013

1204gigi12042013

Între 29 august şi 1 septembrie, burgul medieval a Sighişoarei a devenit Cetatea multiculturalismului din România. De treisprezece ani încoace prin concursul principal al Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret, alături de autorităţile locale ale municipiului Sighişoara şi cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, se organizează la Sighişoara Festivalul Intercultural ProEtnica. În cele zece ediţii trecute şi-au adus contribuţia peste 8.000 de reprezentanţi ai minorităţilor etnice din România. Peste 250.000 de vizitatori au participat la programul variat al manifestării. Mesajul evenimentului a ajuns la milioane de oameni pe toate canalele mass media.

Uniunea Culturală a Rutenilor din România a participat la manifestări prin ansamblul folcloric Cervona Ruja din Bistra, jud. Maramureş având coordonator pe doamna Mariana Petreţchi şi ansamblul folcloric Holubok al comunităţii rutene din Peregu Mare, jud. Arad condus de doamna Viorica Bojcsuk. Ambele ansambluri au prezentat spectatorilor din cetate tradiţiile, cultura, spiritualitatea şi limba ruteană, cu credinţa că păstrarea vie a identităţii unei minorităţi se poate face numai prin cultură şi spiritualitate.

Pentru buna informare a publicului interesat de manifestările culturale a minorităţilor naţionale ce trăiesc de veacuri pe aceste locuri, a fost lansată pagina oficiala de web a festivalului, www.proetnica.ro, unde, pe lângă aspecte legate de scopul manifestării, au fost postate şi informaţii privind istoria tuturor comunităţilor etnice din România, precum şi programul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Intercultural de la Sighisoara. De asemena, a fost folosită o campanie de promovare a Festivalului ProEtnica prin intermediul spoturilor radio şi TV, presa, precum şi prin intermediul unei pagini pe facebook.

Programul manifestarii, disponibil pe pagina web www.proetnica.ro, a fost foarte variat şi bogat. Începand cu prelegeri, mese rotunde unde s-au dezbătut subiecte actuale şi istorice, până la un program colorat şi viu pe scenele festivalului. Astfel ProEtnica a oferit celor 20 de comunitati etnice participante posibilitatea de a se prezenta în toate aspectele vieţii.

Dincolo de aceasta Cetatea Sighişoarei s-a transformat în timpul festivalului într-un târg al breslelor, unde meşteşugarii din rândurile comunitatilor etnoculturale au oferit vizitatorilor produse tradiţionale. Standurile de informare ale tuturor partenerilor şi expozitiile de artă contemporană au reprezentat uo punte de legătură între trecut şi prezent.

Din mai multe puncte de vedere Sighişoara este locaţia ideală de desfăşurare pentru acest eveniment. Pe de o parte prin zidurile medievale se reflectă impresionant şi exemplar influenţele culturilor minoritare. Pe de alta parte vechiul oraş devine în timpul ProEtnicii un creuzet al dialogului intercultural, de împacare, de cunoaştere şi recunoaştere, precum şi de respect reciproc. Astfel ProEtnica mereu a fost ceva mult mai mult decât un festival. Este cel mai important punct de întâlnire al comunităţilor etnoculturale din Romania, o instituţie vie şi o sărbătoare a multiculturalismului.