Presa minorităţilor naţionale din România pentru publicul larg

1204gigi12042016

Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, împreună cu Uniunea Sârbilor din România au organizat în perioada 9-13 iunie, în Constanța, seminarul „Presa minorităților naționale din România pentru publicul larg”. Evenimentul a cuprins, printre multe puncte de interes, vizite la redacţiile și sediilecomunităților tătară, a rușilor lipoveni și a turcilor din Constanța, astfel că am avut prilejul de a cunoaște îndeaproape felul în care acestea își desfășoară activitatea.

Proiectul a oferit posibilitatea jurnaliștilor care activează în mass-media minorităților naționale să se cunoască între ei și în același timp să facă schimb de experiență profesională și chiar să înceapă o colaborare. Astfel, pe parcursul întâlnirilor la seminarii, discuțiile au avut ca temă principală diferențele și asemănările cu presa majoritară, genurile și metodele de abordare a articolelor, precum și documentarea în comunitate.

Înființarea unei televiziuni a minorităților naționale precum și a unei organizații profesionale care să adune jurnaliști din redacțiile minorităților naționale care sa se implice în dezvoltarea și promovarea jurnalismului, a fost un alt punct important aflat pe ordinea de zi și dezbătut de către cei prezenți la eveniment.

Svetlana Petrețchi