Omagiu adus profesorului, istoricului și arheologului Sever Dumitrașcu

1204gigi12042024

Dr. Gheorghe Firczak este unul dintre cei mai activi promotori ai istoriei și culturii nu doar hunedorene, ci și naționale. De la lansări de carte și până la evenimente comemorative plus alte acțiuni menite să scoată la lumină valorile autohtone, le bifează pe toate, de ani buni. Vineri, la Deva, la inițiativa sa, i-a fost adus un omagiu celui care a fost cunoscutul și îndrăgitul istoric, profesor și arheolog Sever Dumitrașcu. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Culturală a Rutenilor din România (U.C.R.R), Departamentul de Istorie-Laboratorul de Arheologie, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara (gazdă), Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Asociația Profesorilor de Istorie Hunedoara, Asociația Județeană a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara.

Debutul manifestării a fost marcat de intonarea Gaudeamus Igitur, interpretat de Ansamblul Holubok din Peregu Mare, urmat de o binecuvântare religioasă. Cuvântul de salut a revenit deputatului Iulius Firczak – președinte executiv al U.C.R.R, prof.dr. Maria Ștefănie – inspector școlar general, prof. Adrian Liga – președintele Asociației Profesorilor de Istorie Hunedoara și dr. Ioan Dorin Petrui – prim vicepreședintele Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara. Alături de dr. Gheorghe Firczak, moderator a fost Alina Bratu. În sală, printre elevi, foști studenți și doctoranzi ai marelui profesor Dumitrașcu și o serie de invitați veniți inclusiv de la Oradea, au fost prezente soția lui Sever Dumitrașcu și nepoata sa. De altfel, Edit Dumitrașcu, cea care i-a fost consoartă preț de 64 de ani, în lacrimi și emoții, a dezvăluit caracterul minunat al OMULUI despre care credea că nu se va stinge niciodată.

Sever Dumitraşcu a scris 36 de volume, alte zeci de cărţi colective, a iniţiat şi condus zece reviste de specialitate, a publicat 240 de studii şi articole, 107 articole în reviste de cultură, 191 de articole şi note publicate în cotidiene şi peste 300 de comunicări susţinute la congrese, sesiuni internaţionale etc. Pe lângă extrem de numeroasele citări naţionale şi internaţionale.

Magdalena Șerban