Întâlnirea Consiliului Mondial al Rutenilor

1204gigi12042016

În perioada 8-9 octombrie, în Croația, a avut două manifestări: ședința Consiliului Mondial al Rutenilor, precum și întâlnirea Consiliului Mondial al Tineretului Rutean. Din delegația rutenilor din România a făcut parte președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Iulius Firczak, precum și președinta organizației mondiale a Tineretului Rutean, Mureșan Svetlana.

Având în vedere că evenimentul s-a desfășurat în două părți, ședința Consiliului Mondial al Rutenilor, precum și ședința Consiliului Mondial al Tineretului Rutean, au avut loc în prima parte a zilei, în Stari Jankovci. Ședințele au început prin prezentarea evenimentelor care au fost organizate de fiecare țară în parte și a celor care urmează până la următoarea întâlnire, după care a fost atins subiectul Statutului și clarificările care trebuie stabilite și reglementate ca atare.

După terminarea ședințelor, am participat la spectacolul organizat în Petrovci, de către ansamblurile rutene din toate țările prezente. Aceste spectacole sunt prilejul perfect al tinerilor de a învăța cântece și dansuri rutene noi din fiecare țară, astfel încât repertoriul ansamblurilor rutene să fie internațional. La sfârșitul spectacolului, toți tinerii au urcat pe scenă, fiecare îmbrăcat în portul rutean tradițional al țării din care provine, și au interpretat câteva cântece împreună cu spectatorii, momentul fiind de-a dreptul înălțător.

Svetlana Mureșan