Hramul Bisericii Greco Catolice Rutene din Peregu Mare

1204gigi1204 2015

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată. La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul sau iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, și mă minunez!”. Acesta este evenimentul pe care îl prăzanuiește Biserica și în zi de azi, spre a ne aminti că prin nevoință și rugăciune, putem primi și noi, în greutățile vieții noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.

Ne bucurăm, ca în fiecare an, să fim alături de comunitatea ruteană din localitatea Peregu Mare. În ziua de 11 octombrie printr-o slujbă impunătoare am sărbătorit hramul Bisericii Greco Catolice – Acoperământul Maicii Domnului din localitate. Pe lângă înemnătatea acestui moment în tradiția localității se serbează plecarea recruților, o sărbătoare a tinerilor care în acest an au devenit majori. Astfel ne-am bucurat alături de familiile celor opt tineri și în mod special alături de familia preotului Vasile Bojcsuk, Svetlana Bojcsuk fiind una din sărbătorite. Ne bucurăm pentru astfel de manifestări, care transmit tradițiile moștenite către generațiile următoare.

Francisc Gal