Hramul bisericii greco-catolice din comuna Rapoltu Mare din județul Hunedoara

1204gigi12042016

La 23 aprilie 2016, de sărbătoarea Sfântului mucenic Gheorghe, am participat cu smerenie la o sărbătoare aparte. Sărbătoarea a avut loc în comuna Rapoltu Mare din județul Hunedoara, biserica din localitate având hramul Sfântului mucenic Gheorghe. Cu această ocazie Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia Rapoltu Mare la invitaţia părintelui paroh, Mircea Costa.

Parohia Rapoltu Mare este una din cele mai vechi parohii greco-catolice de pe teritoriul actual al Eparhiei de Lugoj. A luat fiinţă la anul 1733 ca filie şi a aparţinut de parohia Bobâlna. În anul 1907 a fost construită biserica parohială iar filia devine parohie. Între 1948 şi 1990 Biserica Greco-Catolică din România a fost suprimată şi interzisă. Reluarea activităţii în această parohie s-a făcut în anul 1997. Primul preot care a asigurat serviciile religioase pentru comunitatea greco-catolică din Rapoltu Mare a fost, pr. Ceciliu Micu, actualmente Protopop de Deva. Biserica a fost retrocedată la 6 decembrie 1999. Din acel an şi până astăzi, parohia este păstorită de pr. Mircea Costa.

Sfânta Liturghie a fost pontificată de P.S. Alexandru Mesian. P.S. Alexandru a vorbit despre patronul acestei parohii: Sfântul mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. A salutat prezenţa d-lui Gheorghe Firczack, deputat în Parlamentul României, şi a oficialităţilor locale: d-l Fabius Kiszely, subprefectul judeţului Hunedoara şi d-l: Octavian Gheorghe Roman, primarul comunei Rapoltu Mare. Pr. paroh Mircea a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru pentru interesul faţă de această comunitate. A mulţumit participanţilor: Mons. Angelo şi preoţilor care au concelebrat. A mulţumit d-lui deputat Gheorghe Firczack şi oficialităților locale prezente. A mulţumit tuturor celor care au binevoit ca să fie alături la bucuria acestui eveniment.
Cu această ocazie a fost lansată cartea Biserica Unită cu Roma Greco Catolică, Parohia Rapoltu Mare, lucrare aparută cu sprijinul UCRR.

Iulius Firczak