Directorul Festivalului, domnul Volker Reiter, a subliniat importanța sprijinului Ministerului Culturii, a Departamentului pentru Relații Interetnice și a Ambasadei Republicii Germania pentru ca acest festival, care a ajuns la a XIX-a ediție, să așeze Sighișoara pe harta capitalelor europene a dialogului interetnic.
Ansamblurile folclorice ale Uniunii Culturale a Rutenilor din România au reprezentat cu mândrie minoritatea ruteană, urcând pe scenă în două zile consecutive. Sâmbătă, 26 august, Ansamblul Cervona Ruja din Bistra, Maramureș a prezentat un spectacol deosebit, interpretând cântece străvechi rutene. Au prezentat și două dansuri prin care au surprins publicul prezent, urmând apoi ca la cerinta aspectatorilor, să coboare de pe scena în rândurile lor și au dansat cu ei. Mulțumim pe această cale domnului coregraf Duli Babici Tudor, deoarece considerăm că are o mare contribuție pentru această performanță.
Duminică, 27 august, Ansamblul Holubok, din Peregu Mare, a înveselit și încântat toți participanții la acest minunat festival, veniți să aprecieze, la ceas de seara atât minunatele coregrafii, cât și extraordinarele costume tradiționale rutene din diferitele zone ale țării. Repertoriul, ca de obicei, a fost atent ales, astfel încât diversitatea culturii rutene să poată fi apreciată, ceea ce tinerii talentați din ansamblu, cu siguranță au reusit, demonstrând încă o data că prezența minorității rutene în spațiul etno-cultural românesc este unul recunoscut, precum și o bogăție spirituală a acestor meleaguri.
Svetlana Mureșan