Festivalul Internațional Interetnic CONFLUENȚE

1204gigi12042018

Un weekend minunat și colorat a fost în 5-7 octombrie la Iași; colorat de măiastra “toamnă” și de inegalabilele costume populare a celor 12 etnii (germani, eleni, maghiari, poloni, ruși-lipoveni, sârbi, tătari, ruteni, macedoneni, croați, ucraineni și italieni) prezente la Festivalul Internațional Interetnic CONFLUENȚE organizat de RO.AS.IT. – ediția a XI-a fiind închinată Centenarului Marii Uniri.

Ansamblurile etniilor din Romania au adus cu ele, în orașul celor șapte coline – Iași, muzică și dansuri pline de culoare și grație, de tinerețe și bucurie uimind și încântând toți participanții la acest eveniment. Tinerii au spus povestea celor de demult, a străbunilor care le-au lăsat moștenire mai mult decât un costum popular, zestrea de suflet a neamului și propria lor identitate. Fiecare etnie și-a spus povestea participând pe 6 octombrie la parada portului popular ce s-a desfasurat pe traseul care străbate artera cea mai cunoscută a Iașului: de la Palatul Culturii la Casa de Cultură a studenților, la spectacolul de pe scena Casei de Cultură iar reprezentați ai organizațiilor etniilor prezente au participat la masa rotundă cu tema: Confluențe si interferențe culturale și a doua zi la spectacolul în aer liber, organizat în localitatea Moșna, în aproapiere de Iași.

Uniunea Culturală a Rutenilor din România a răspuns cu bucurie inviației lansate de RO.AS.IT.- organizatorul acestui festival, fiind reprezentată cu cinste la frumosul eveniment de rutencele din grupul folcloric LASTIVOCICA, din Dărmănești-Suceava, alături de d-na prof. Bodnariuc Cristina si d-na prof. Igelsky Viorica.

Cristina Bodnariuc