Festivalul Interetnic din Bistrița Năsăud

1204gigi1204 2009

În perioada 13 – 14 iunie 2009 a avut loc în organizarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și a Centrului Județean pentru Cultură, Bistrița Interetnic Festival având ca scop principal promovarea diversităţii culturale şi dialogului intercultural în cadrul comunităţilor etnice din România. Printre etniile participante s-au numărat: rutenii, rușii lipoveni, tătari, ucraineni, turci, croați etc.

Din partea uniunii noastre a luat parte la acest eveniment ansamblul “Cervona Ruja“ din Bistra, condus de doamna Mariana Petrețchi, formație alcatuită din 10 fete, 5 baieți și doi soliști instrumentali.
Acesta a urcat pe scena în prima zi a festivalului, susținând un spectacol ce a constat în 5 piese vocale și un dans, fiind acompaniați de cei doi soliști instrumentali.

La masa rotundă organizată pentru prezentarea etniilor din România au luat parte din partea noastră doamna Viorica Igelsky și domnul Ivan Petrețchi.

O alta componentă a programului a fost cea culinară. Mâncarea tradițională ruteneană a fost pregatită în mod tradițional de 3 bucătari, ajutati cu de încredere de membrii ansamblului. Meniul a fost cu atenție ales, pentru a surprinde prin originalitatea sa, acesta cuprinzând: mămăliga cu branză, tocănița de porc și gogoși. Preparatele au fost servite atât participanților la festival, cât și curioșilor care au dorit sa afle tainele bucătăriei rutene.

Pentru noi acest eveniment, și-a atins scopul. Am participat cu bucuria și încrederea în faptul că prin
tot ceea ce facem asigurăm perenitatea etniei noastre pe aceste plaiuri.