Despre sport… și nu numai

1204gigi12042019

Tinerii ruteni din satul Dărmănești, jud. Suceava luptă pentru afirmarea și promovarea identității naționale, participând la diferite activități: festivaluri, serbări, simpozioane, competiții locale, naționale și internaționale. Cea mai recentă activitate, la care au participat, a fost proiectul: Cupa Diversității – Combaterea xenofobiei și discriminării prin sport, manifestare aflată la a V-a ediție. Evenimentul, organizat de Departamentul pentru Relații Interetnice în parteneriat cu Federația Română de fotbal, are ca scop promovarea luptei împotriva rasismului și discriminării de orice fel, precum și a diversității interetnice și culturale în România.

Ediția din acest an a fost alcătuită din două componente sportive: Campionatul de fotbal al tinerilor minoritari, un turneu de fotbal pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani, organizat în perioada 12-14 septembrie 2019, în cadrul căruia tinerii aparținând organizațiilor minorităților naționale s-au constituit în echipe formate din 6 jucători pentru cucerirea titlului și Campionatul de fotbal al minorităților, care a avut loc în perioada 13- 15 septembrie 2019, ocazie cu care organizațiile minorităților naționale s-au constituit în echipe formate din 6 jucători neprofesioniști, în vederea câștigării competiției. Competiția s-a desfășurat în cadrul Complexului sportiv CENTENAR – Cumpăna și a adunat la start un număr de 14 echipe împărțite în două grupe, stabilite în urma tragerii la sorți. La deschiderea oficială a competiției au participat oficialități locale și reprezentați în Parlamentul României ai minorităților participante.

“Întrecerea s-a desfășurat sub semnul fair – play-ului; pe dreptunghiul verde s-a practicat un fotbal de plăcere într-un mediu propice relaxării și socializării.”

Cristina Bodnariuc