Învăţământul în limba maghiară din Bucureşti are ca punct de plecare anul 1815 când preotul reformat Siikei Imre pune bazele unei şcoli confesionale în propria casă parohială. Între 1904 şi 1906 se înfiinţează două şcoli cu predare în limba maghiară. Statisticile vremii arată că populaţia şcolară de limbă maghiară în capitală atingea cifra de 1.141 elevi la şcoala catolică şi 468 la cea reformată. Şcolile au fost dotate cu laboratoare, bibliotecă, ateliere, semi-internate.
După Primul Război Mondial şcoala intră sub sechestrul statului, reuşind abea după un deceniu să-şi redeschida portile. În timpul celui De-al Doilea Război Mondial una din clădiri este distrusă de bombardamente, iar în anul 1948 singura clădire rămasă a fost naţionalizată, devenind un an mai târziu Liceul Maghiar Mixt, statutul fiindu-i schimbat de mai multe ori în anii ce au urmat.
Dupa anul 1990 – actuala cladire poarta numele poetului Ady Endre. În prezent liceul oferă activităţi educaţionale acoperind întreaga paletă a învăţământului preuniversitar de stat: preşcolar (grădiniţă, primar, gimnazial şi liceal). Procesul educativ se desfasoară în limba maghiară, în paralel cultivandu-se limba română, engleză si franceză.
De-a lungul timpului Liceul Ady Endre a oferit printre altele: un mediu de studiu şi educare (prin preocupare şi motivarea eficienţei şi calitate a actului didactic); un cadru pentru punerea în valoare a identităţii fiecarui elev, pentru stimularea performanţelor şi dezvoltarea competenţelor lor de integrare în viaţa socială; participarea activă la viaţa comunităţii prin activităţi şi proiecte locale şi internaţionale şi un parteneriat activ cu şcoala “Korosi Csoma Sandor” din Bucureşti precum şi cu licee din Transilvania şi Banat. Activitatile extracuriculare sunt diverse, în cadrul şcolii activând formaţii de dans popular, muzică şi teatru. Ne-am bucurat de prezenţa formaţiei culturale “Lyceum Consort” care are un repertoriu bogat de compozitii medievale, laice şi religioase din perioada secolelor XV – XVIII. Această formaţie participă la concursuri şi festivaluri artistice din ţară şi străinătate fiind distinsă cu premii, diplome şi trofee.
Infrastructura este compusă din: grupele grădiniţei, două laboratoare (fizică şi chimie) zece săli de clasă, biblioteca, un cabinet de informatică şi o sală de sport. Clădirea unităţii cuprinde şi un amfiteatru cu aspect îngrijit dotat cu cele necesare conferinţelor sau spectacolelor.
Felicitam conducerea Liceului “Ady Endre” precum şi cadrele didactice care contribuie la ridicarea prestigiului învăţămantului precum şi la promovarea diversităţii culturale şi a schimbului de valori.
Prof. Viorica Igelsky