Comisia de învățământ a CMN

1204gigi12042017

În 9 februarie a avut loc la București, prima ședință din acest an a Comisiei de Învățământ a CMN. Ea a fost onorată de prezența din partea Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI) a domnului secretar de stat Amet Aledin și a doamnelor subsecretar de stat Christiane Gertrud Cosmatu și Lacziko Enikő Katalin.

În urma discuțiilor s-au evidențiat mai multe aspecte, astfel: 1. CMN va încercasa să organizeze acțiuni tradiționale. 2. În acest an se vor depune eforturi pentru a organiza excursii în diferite țări cu olimpicii la limbile materne. 3. Vor avea loc dezbateri pentru elaborarea programelor școlare – privind învățământul și limba minorităților, programe ce se vor introduce în calendarul activităților din acest an. 4. Au fost realizate programe școlare pentru disciplina “Istoria și tradițiile minorității cehe, croate și sârbe”. 5. Este necesară continuarea educației multilingvistice, deoarece multilingvismul oferă șanse pentru tineri.

În ceea ce privește calendarul activităților comisiei, acesta este următorul: 21 februarie Ziua internațională a limbilor materne; martie: promovarea limbii prin excursii și tabere gratuite; aprilie: olimpiadele naționale; mai: Călătoria mea interculturală, 5 mai – Ziua limbii tătare; iunie: Ziua limbii turce; iulie: 14 – 17 iulie activitate a comunității rușilor lipoveni la Iași; august: tabără pentru olimpici; septembrie: Ziua internațională a limbilor; octombrie: 5 octombrie Ziua educației; noiembrie: 20 de ani de la înființarea primului liceu ucrainean; decembrie: 18 Decembrie Ziua Minorităților.

Prof. Viorica Igelsky