Comisia de cultură a Consiliului Minorităților Naționale

1204gigi1204 2014

În prima decadă a lunii iulie 2014 a avut loc ședința Comisiei de Cultură a CMN care și-a desfășurat lucrările la sediul Prefecturii Constanța.
La ședintă, în afară de membrii comisiei au participat domnii:

-Aledin Amet – Subsecretar de stat DRI
-Constanța Bârcă – Consilier superior al DRI
-Osman Fedbi – Președinte UDTR
-Gelil Eserghep – Presedinte al UDTTMR

Reprezentanții fiecărei minorități au evidențiat activitățile mai importante desfășurate de către organizații în acest an.

Dl Amet Aledin a evidențiat contribuția statului român la afirmarea minorităților naționale.
În cadrul organizației a UDTTR amintim tabăra elevilor olimpici unde s-au acordat premii și a fost recompensată excelența. Cu ocazia zilei limbii tătare (5mai) au avut loc concursuri de recitări, la care au participat elevi de la clasele I-IV și V-VIII. UDTTR are preocupări și pentru rezolvarea problemelor sociale în cadrul comunității ce o reprezintă.
Uniunea Democrată Turco-Tătară va trebui să-și amplifice eforturile pentru a duce mai departe clasele de limbă tătară din M. Kogalniceanu, Constanța și Agigea.

Dl. A. Grosaru – din partea RO.AS.IT subliniază importanța școlii și educației pentru menținerea identității naționale.
RO.AS.IT a introdus limba italiană în școli. A crescut numărul elevilor din cadrul liceului Dante Alighieri.
Problema minorităților din România a fost discutatâ la Bruxelles în Parlamentul European, unde a fost evidențiat faptul că cele 18 minorități sunt reprezentate în Parlamentul României. Dl. A Grosaru a prezentat activitățile RO.AS.IT.

Forumul German urmărește promovarea limbii germane.

Printre activitățile desfășurate a fost amintită: “Parada Portului Popular” la Piatra Neamț.
Macedonenii au organizat concursul “Al. Macedonski”, au sprijinit activități în cadrul atelierului de arte la Băilești. La Băilești și Timișoara a fost organizată Ziua Copilului.

D-ra Crăciun Svetlana a prezentat activități ale Uniunii Rușilor Lipoveni.

Uniunea Elenă din România va continua să desfășoare “Festivalul Elenismului”.

Uniunea Culturală a Rutenilor din România a evidențiat printre alte activități, Concursul privind istoria și tradițiile rutenilor din țara noastră, participarea la expozitia de carte, presă – Amplus International, excursia tematica la Istanbul “Pe urmele Roxelanei” precum si participarea la concursul “Griătariada” unde UCRR a luat premiul II.

Dna Serin Turcaglu – președinta Comisiei de Cultură a CMN (DRI).
Este necesar ca DRI să sprijine tinerii pentru a învăța să scrie proiecte europene. De la fiecare organizatie 2-3 tineri sa fie pregătiți pentru scrierea de proiecte europene.
În anul acesta proiectul de a prezenta fiecare minoritate, țara mamă nu s-a realizat.
În fiecare zi cu ocazia vizitei in țările mamă era program de 10 ore, întâlniri la Parlament, școli, universități. Acest proiect a luat pauză, dar nu s-a anulat. Dorim să fim sprijiniți în continuare de către organizații pentru finalizarea proiectului început.

În continuare membrii Comisiei de Cultură trebuie să-și intensifice acțiunile pentru promovarea culturii, tradițiilor, a limbii și a portului fiecărei minorități.

Prof. Viorica Igelsky