Al X-lea Congres Mondial al Rutenilor

1204gigi12042009

În perioada 4 – 7 iunie 2009 a avut loc ce de-al X-lea Congres Mondial al Rutenilor şi ce de-al IV-lea Forum al Tineretului Rutean. Aceste manifestări s-au desfăşurat în Serbia la Rusky Krstur şi Croaţia la Petrovţi. La lucrările acestui congres, precum şi la activităţile culturale din aceste zile din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România a participat o delegaţie de 20 de persoane, delegaţie condusă de dr. Gheorghe Firczak, preşedintele uniunii.

Acest congres a fost unul important în viaţa rutenilor de pretutindeni. În cadrul lucrărilor în plen, precum şi pe secţiunile Recensământul populaţiei, Cultură, Învăţământ, Literatură, Religie, Economică, delegaţii noştri s-au manifestat din plin prin luări de cuvânt pertinente şi la obiect, prin prezentarea particularităţilor vieţii rutenilor din ţara noastră. Forumul tineretului a fost un mediu prielnic de dezbatere a problematicii tineretului în general, precum şi a tineretului rutean în special. Au fost aduse îmbunătăţiri în desfăşurarea parteneriatelor între organizaţii din ţările unde trăiesc ruteni.
Manifestările culturale care au fost prezentate pe scene au adus un plus de emoţii participanţilor prin prezentarea folclorului şi a tradiţiilor din ţările organizatoare.

Aceste zile au fost deosebite. Acesta a fost mesajul principal al participanţilor la congres cu ocazia încheierii manifestărilor. Am plecat de la Rusky Krstur cu oboseala adunată pe parcursul acestor zile, dar şi cu emoţia despărţirii de prieteni apropiaţi, din marea familie a rutenilor de pretutindeni.