Activități culturale curente de promovare a culturii rutene

1204gigi12042014

În anul 2014 Uniunea Culturală a Rutenilor din România a desfăsurat o serie de activități culturale de promovare a culturii rutene atat în rândul coetnicilor săi, cât și în rândul majorității românești. Astfel începutul de an ne oferă bucuria sărbătorilor de iarnă, a Crăciunului sărbătorit pe rit vechi în comunitatea ruteană din Bistra, județul Maramureș. Aici împreună cu membrii ai uniunii am participat la slujba din biserica din localitate, apoi ne-am bucurat de obiceiuri, colinzi și nu în ultimul rând de tradițiile culinare ale zonei.

În luna februarie s-au derulat activități de mai mică amploare. Astfel au avut loc întâlniri în cadrul comunităților din Peregu Mare și Bistra. S-a început pregătirea activității de la sfârșitul lunii, adică ședința Consiliului Mondial al Rutenilor.

În cadrul Guvernului României, Departamentul pentru Minoritățile Naționale am participat la întâlnirile periodice ale acestui for, respectiv Comisia de Învățământ, Comisia de Cultură și Comisia de Tineret. Am participat la acțiuni organizate de acest departament în colaborare cu alte minorități naționale din România, respectiv târguri de promovare a identității, culturii și spiritualității minorităților din România. Noi am participat cu lucrări editate de uniune, CD-uri și DVD-uri.

Am participat la emisiuni în cadrul Televiziunii Române, după ședința de consiliu mondial, unde a fost difuzate interviurile realizate la Deva, iar apoi în studio, președintele UCRR Iulius Firczak împreună cu vicepreședintele Francisc Gal au prezentat apecte ale activității uniunii în țară și străinătate, precum și relațiile cu rutenii și organizațiile acestora din celelalte țări.

Francisc Gal