25 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989

1204gigi1204 2014

Vineri 19 decembrie în Piata Operei din Deva au început manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989. Manifestările au debutat cu o ceremonie religioasă dedicată eroilor Revolutiei din decembrie 1989. Ceremonia, desfașurată în apropierea monumentului închinat memoriei eroilor martiri ai Revoluției din 1989, a debutat cu intonarea imnului național. Apoi, un sobor de preoți, în frunte cu episcopul Devei si Hunedoarei Prea Sfinția Sa Gurie, au oficiat o slujbă de pomenire. Au urmat alocuțiuni din partea reprezentanților autoritîților ocale și județene precum și din partea organizațiilor revoluționarilor. Activitatea a fost condusă de domnul deputat dr. Gheorghe Firczak. Reprezentanți ai principalelor institutii ale județului și a organizațiilor revoluționarilor au depus coroane de flori la monumental eroilor martiri. Acțiunea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

Manifestările au continuat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, unde a fost vernisată expozitia 25 de ani de la caderea comunismului. În cadrul expoziției au fost prezentate publicului vechi pagini din cronicile vremii, manuscrise și diverse documente tematice de mare interes istoric ale perioadei comuniste.

În continuare am asistat la lansarea volumului Comunism și anticomunism în județul Hunedoara 1944-1989, semnat de istoricii dr. Gheorghe Firczak și dr. Liviu Lazar. În deschidere doamna dr. Adela Herban a prezentat cartea, iar prefectul Sorin Vasilescu a înmânat mai multe plachete și insigne omagiale urmașilor eroilor Revoluției din 1989 din partea Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Decembrie1989 Hunedoara – Deva și a Prefecturii Hunedoara. Grupul folcloric „Poienița”, al Colegiului Național Decebal din Deva, grup condus de 15 ani de doamna Olivia Nitescu, a primit o diploma de excelență pentru întreaga activitate.
Cei prezenți la manifestare au fost încântați în incheierea activității zilei de o serie de colinde tradiționale din zona Hunedoarei, colinde interpretate deosebit de grupul folcloric Poienița.

A fost o zi cu o încărcătură istorică deosebită și plină de semnificații. Semnificația recunoștinței veșnice eroilor, care în acele vremuri tulburi ale lunii decembrie din anul de grație 1989 și-au pierdut viața pentru binele generațiilor viitoare, pentru binele României.

Francisc Gal