21 Mai – Ziua mondială pentru diversitate culturală

1204gigi12042020

Ziua mondială pentru diversitate culturală, este marcată anual la 21 mai. Această zi a fost stabilită la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), ca Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare prin care se sărbătoreşte nu numai bogăţia culturilor lumii, dar şi rolul esenţial al dialogului intercultural pentru realizarea păcii şi dezvoltării durabile și oferă prilejul de a aprofunda înţelegerea valorilor diversităţii culturale şi de a promova obiectivele Convenţiei UNESCO privind protecţia şi promovarea diversităţii expresiilor culturale, adoptată la 20 octombrie 2005. Anul acesta, această zi, a fost sărbătorită sub semnul pandemiei cu COVID-19, acest lucru afectând nu numai sectorul cultural al omenirii ci și întreaga vieță economică și socială a planetei. Pandemia începută la sfărșitul anului trecut a făcut ca pe întreg mapamondul să avem evenimente culturale anulate, instituţii culturale închise, situri din Patrimoniul Mondial UNESCO fără vizitatori. Acest impact major este răsfrînt asupra socialului, economicului şi politicului – el afectând atât dreptul fundamental al accesului la cultură, cât şi protecţia unei diversităţi de expresie culturală. În această perioadă de izolare în masă, miliarde de oameni s-au orientat spre diversele ramuri ale culturii. Astfel s-a remarcat o creştere în ceea ce priveşte accesul la cultură prezentată în mediul virtual, a vizitelor virtuale la muzee şi galerii, vizionare de filme prin servicii on-line, şi chiar şi coruri reunite prin intermediul rețelelor de socializare. Prin colaborarea cu instituțiile statului și noi, organizațiile minorităților naționale din România în general, și organizația noastră în particular, am pus, după puterile fiecăruia, umărul la buna informare în rândul coetnicilor din organizațiile locale, pentru a aduce o plus de valoare în lupta împotriva acestui dușman invizibil. Într-o colaborare cu TVR Redacția minorități am realizat câteva clipuri, postate de altfel și pe site-ul organizației noastre rutenii.ro, de conștientizare a mesajului transmis întregii societăți #staiacasă.

Pentru a marca importanța Zilei mondiale pentru diversitate culturală pentru dialog si dezvoltare, membrii Comisiei pentru cultură, culte și mass media din cadrul Consiliului Minorităților Naționale împreună cu Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României au ales să prezinte împreună acest eveniment important pentru toate minoritățile naționale din România. Membrii Comisiei pentru cultură, culte și mass media a CMN, au transmis prin intermediul mediileor de socializare aspecte ale diversității culturale, despre diferențele care ne apropie, despre drepturi culturale, despre diversitate etnică, religioasă și lingvistică.

Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare a fost stabilită la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), care joacă un rol important pe plan mondial în promovarea diversităţii culturale. Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare sărbătoreşte nu numai bogăţia culturilor lumii, dar şi rolul esenţial al dialogului intercultural pentru realizarea păcii şi dezvoltării durabile, se arată pe site-ul UNESCO, https://en.unesco.org.

Francisc Gal